Následující text, stejně jako všechny ostatní návody, jsou moje poznámky pro mě, abych nezapomněl. Pokud je chcete použít, je to vaše volba. Všechny informace jsou výsledkem mého bádání, pokusů a dlouhodobého zkoušení. Je velice pravděpodobné, že část nebo klidně i všechny informace nebudou v souladu s oficiálním postojem zdravotnictví, vědy a státního dohledu na správnost myšlení a názorovou čistotu.
Na začátku mého dlouhého bádání okolo účinků a také zpracovaní houby byla krátká informace od houbaře pana Baiera. Tento pán se v jednom rozhovoru zmínil o úspěšné metodě léčby rakoviny jater pomocí pití slabého čaje z houby REISHI. Podle jeho informací takto léčila jedna vietnamská lékařka rakovinu jater a to úspěšně. Postup byl jednoduchý: jednu čajovou lžičku namleté houby Reishi vložit do šálku a zalít vroucí vodou, nechat zchladnout a ještě teplé vypít. Bohužel se mi nepodařilo od pana Baiera zjistit jméno zmiňované vietnamské lékařky (už si je nepamatoval) a informace upřesnit. To vedlo k mým vlastním pokusům a hledání dalších způsobů zpracování této houby.
Postupně jsem došel k závěru, že tato houba nemá obdobu a konkurenci v celé rostlinné říši. Dalším logickým krokem bylo nalézt svůj způsob, jak využít jejích pozitivních léčivých účinků v každodenním životě a nemuset se spoléhat na solidnost přípravků nabízených na trhu. Kdo trochu vidí do zákulisí, tak ví, že se pomyslné šrouby stále utahují a z trhu mizí výrobky, které fungují a pomáhají, nebo se změní jejich složení a obsahové složky, aniž by se znatelně změnila etiketa. Děje se tak napříč celou Evropou.
Na trhu lze zakoupit nepřeberné množství různě zpracované houby REISHI a to zpravidla ve formě tobolek. Je velmi těžké se v tom orientovat a běžný člověk nemá šanci rozpoznat kvalitní a funkční výrobek. Každý prodejce nebo výrobce samozřejmě tvrdí, že jeho produkt je nejlepší a má na to certifikát. Situaci dále komplikuje cenzura (a strach z postihu), která způsobuje záměrné zveřejňování nízkého dávkování (rozuměj nefunkčního) u jinak funkčních výrobků.
Je to opravdu jednoduché a rychlé jako příprava kávy. Pokud si to jednou vyzkoušíte, budete již vědět, co a jak, a celková příprava bude trvat cca 7 minut.
Otázka: Proč používat celonerezovou konvičku, když hliníkové jsou běžnější a levnější?
Odpověď: neexistuje bezpečný hliník a předpokladem je každodenní příprava odvaru a to již se vyplatí zainvestovat.
Otázka: Proč má mít konvička pružinovou pojistku a co to je?
Odpověď: pokud drcenou houbu v sítku příliš upěchujete, může se stát, že voda nedokáže ze spodní nádobky lehce projít do horní nádoby a zvýšený tlak ve spodní nádobě odpustí pojistný ventilek. Pružinový ventilek se vrátí zpět do původní polohy a je opět připraven k akci. Pokud konvička obsahuje jednorázovou pojistku, často dochází k tomu, že ventilek uchází trvale a konvičku již nelze používat.
Otázka: Jak moc najemno má být houba REISHI namletá – namixovaná?
Odpověď: čím jemněji, tím lépe. Dosáhnete silnějšího odvaru.
Otázka: Kolikrát denně si můžu odvar připravovat?
Odpověď: dostatečné je 1x denně, ale můžete i 3x denně , k předávkování nedojde
Otázka: Lze se houbou REISHI předávkovat?
Odpověď: Lze, ale povede se vám to těžko. Příznaky předávkování jsou popsány zde.
Otázka: Je nutné používat destilovanou vodu?
Odpověď: Nutné to není, lze používat i běžnou vodu z kohoutku. S destilovanou vodou, ale dosáhnete lepších výsledků.
Otázka: Je dobré pít takovýto odvar dlouhodobě?
Odpověď: Ano, doporučuji to. Houba REISHI má pozitivní vliv na zdraví na mnoha rovinách, které se ale mohou projevit pouze při pravidelném a dlouhodobém užívání. V naší přírodě není rostlina, která by měla srovnatelné účinky.
Na výsledný odvar má vliv podíl vody a množství použité drtě. Zde je malá ukázka:
Poslední číslo ukazuje, ve které konvičce projde více vroucí vody pře drť houby REISHI. Zde vítězí WMF Kult 6.
Uvedené údaje je nutno brát orientačně, protože do výpočtu není zahrnuta voda, která v konvičce zůstane, aby nedošlo k jejímu úplnému vyvaření a tím poškození spodní nádoby konvičky. Čísla slouží jako nápověda, ale výpočty poslouží dobře.