V přírodní medicíně
je
síla

Hrdličkova medicína

Košík

Rychlá domácí příprava odvaru z houby REISHI

Úvod

Následující text, stejně jako všechny ostatní návody, jsou moje poznámky pro mě, abych nezapomněl.  Pokud je chcete použít, je to vaše volba. Všechny informace jsou výsledkem mého bádání, pokusů a dlouhodobého zkoušení. Je velice pravděpodobné, že část nebo klidně i všechny informace nebudou v souladu s oficiálním postojem zdravotnictví, vědy a státního dohledu na správnost myšlení a názorovou čistotu.

Začátek

Na začátku mého dlouhého bádání okolo účinků a také zpracovaní houby byla krátká informace od houbaře pana Baiera. Tento pán se v jednom rozhovoru zmínil o úspěšné metodě léčby rakoviny jater pomocí pití slabého čaje z houby REISHI. Podle jeho informací takto léčila jedna vietnamská lékařka rakovinu jater a to úspěšně. Postup byl jednoduchý: jednu čajovou lžičku namleté houby Reishi vložit do šálku a zalít vroucí vodou, nechat zchladnout a ještě teplé vypít. Bohužel se mi nepodařilo od pana Baiera zjistit jméno zmiňované vietnamské lékařky (už si je nepamatoval) a informace upřesnit. To vedlo k mým vlastním pokusům a hledání dalších způsobů zpracování této houby.

Výsledky

Postupně jsem došel k závěru, že tato houba nemá obdobu a konkurenci v celé rostlinné říši. Dalším logickým krokem bylo nalézt svůj způsob, jak využít jejích pozitivních léčivých účinků v každodenním životě a nemuset se spoléhat na solidnost přípravků nabízených na trhu. Kdo trochu vidí do zákulisí, tak ví, že se pomyslné šrouby stále utahují a z trhu mizí výrobky, které fungují a pomáhají, nebo se změní jejich složení a obsahové složky, aniž by se znatelně změnila etiketa. Děje se tak napříč celou Evropou.

Trh

Na trhu lze zakoupit nepřeberné množství různě zpracované houby REISHI a to zpravidla ve formě tobolek. Je velmi těžké se v tom orientovat a běžný člověk nemá šanci rozpoznat kvalitní a funkční výrobek. Každý prodejce nebo výrobce samozřejmě tvrdí, že jeho produkt je nejlepší a má na to certifikát. Situaci dále komplikuje cenzura (a strach z postihu), která způsobuje záměrné zveřejňování nízkého dávkování (rozuměj nefunkčního) u jinak funkčních výrobků.

Co je potřeba k přípravě vlastního odvaru

  • nerezová moka konvička
  • plodnice houby REISHI
  • výkonný mixér
  • kvalitní voda, nejlépe destilovaná

  1. Nerezová moka konvička – po mnoha pokusech jsem zůstal věrný dražším modelům těchto konviček ze dvou praktických důvodů – je to objem a pružinový pojistný ventilek. Pro potřeby výroby odvaru REISHI zvolte moka konvičku s co největším objemem. Doporučuji např. konvičku od firmy WMF  Kult 6, která je celonerezová, má dostatečný objem a pružinovou pojistku.
  2. Plodnice houby REISHI – lze je běžně zakoupit na internetu. V současné době jsou asi nejlepší od firmy Mycomedica, protože neobsahují dřevnaté části. Druhým možným zdrojem je firma SalviaParadise.
  3. Mixér – měl by být výkonný, s regulací otáček. Pokud ale začínáte, dobře poslouží i malý tříštivý mlýnek na kávu, zhruba za 300 Kč.

Postup

  1. v mixéru připravte z kousků plodnice REISHI jemnou drť až prach
  2. napusťte vodu do moka konvičky a vložte sítko, do sítka nasypte namixovanou houbu REIHSI a povrch zarovnejte (můžete i jemně upěchovat)
  3. našroubujte a utáhněte horní nádobu, dejte na vařič
  4. vařte, dokud konvička nezačne prskat a vydávat zvuky (nemusí se to vždy stát, ale doporučuji to pohlídat)
  5. slijte výsledný odvar a ještě teplý postupně vypijte.

Jednoduchost a rychlost

Je to opravdu jednoduché a rychlé jako příprava kávy. Pokud si to jednou vyzkoušíte, budete již vědět, co a jak, a celková příprava bude trvat cca 7 minut.

Vychytávky při přípravě

  • namelte si REISHI dopředu a skladujte v suchu ve vzduchotěsné nádobě, např. typ Lock-Lock
  • výrobce udává plnění konvičky vodou po pojistný ventil – já dávám vodu cca 1 cm nad pojistný ventil a vše funguje, jak má (drtí projde více vroucí vody a tím se houba více vylouhuje)
  • drť v sítku jemně upěchujte – pokud ji upěchujete hodně, voda nemusí projít a zafunguje pojistný ventil na spodní nádobě
  • pěchovadlo (tamper) lze zakoupit nebo vám jej vyrobí šikovný truhlář na míru
  • jakmile začne vroucí voda přetékat do horní nádoby, snižte intenzitu varu – vroucí voda tak bude v kontaktu s drtí REISHI delší dobu
  • pokud si do jedné vrstvy houby REISHI přimícháte 1/2 čajové lžičky rozmixované Schizandry (klanopraška čínská), odvar získá svěží kyselkavou chuť a vy získáte navíc prospěch i z tohoto adaptogenu.

Extra vychytávky pro pokročilé

  • pokud chcete dostat z drtě REISHI co nejvíce účinných látek, použijte zásaditou vodu (např. ionizovanou) nebo do vody přidejte na špičku nože jedlé  sody bez hliníku. Pozor, odvar bude o hodně silnější, a tím se změní i jeho chuť.
  • v moka konvičce lze tímto způsobem zpracovávat i ostatní houby a také byliny – jen dejte pozor, aby úplně jemná drť neucpala sítko. To se může stát např. u sušené namixované hlívy ústřičné, žampionu nebo jakékoliv velmi najemno rozemleté bylinky.

Odpovědi na možné otázky

Otázka: Proč používat celonerezovou konvičku, když hliníkové jsou běžnější a levnější?

Odpověď: neexistuje bezpečný hliník a předpokladem je každodenní příprava odvaru a to již se vyplatí zainvestovat.

Otázka: Proč má mít konvička pružinovou pojistku a co to je?

Odpověď: pokud drcenou houbu v sítku příliš upěchujete, může se stát, že voda nedokáže ze spodní nádobky lehce projít do horní nádoby a zvýšený tlak ve spodní nádobě odpustí pojistný ventilek. Pružinový ventilek se vrátí zpět do původní polohy a je opět připraven k akci. Pokud konvička obsahuje jednorázovou pojistku, často dochází k tomu, že ventilek uchází trvale a konvičku již nelze používat.

Otázka: Jak moc najemno má být houba REISHI namletá – namixovaná?

Odpověď: čím jemněji, tím lépe. Dosáhnete silnějšího odvaru.

Otázka: Kolikrát denně si můžu odvar připravovat?

Odpověď: dostatečné je  1x denně, ale můžete i 3x denně , k předávkování nedojde

Otázka: Lze se houbou REISHI předávkovat?

Odpověď: Lze, ale povede se vám to těžko. Příznaky předávkování jsou popsány zde.

Otázka: Je nutné používat destilovanou vodu?

Odpověď: Nutné to není, lze používat i běžnou vodu z kohoutku. S destilovanou vodou, ale dosáhnete lepších výsledků.

Otázka: Je dobré pít takovýto odvar dlouhodobě?

Odpověď: Ano, doporučuji to. Houba REISHI má pozitivní vliv na zdraví na mnoha rovinách, které se ale mohou projevit pouze při pravidelném a dlouhodobém užívání. V naší přírodě není rostlina, která by měla srovnatelné účinky.

Něco pro koumáky

Na výsledný odvar má vliv podíl vody a množství použité drtě. Zde je malá ukázka:

  • WMF  Kult 6, objem spodní nádoby 336 ml, objem sítka na drť 82 ml, poměr voda : drť = 4,09
  • Bialetti Venus 6, objem spodní nádoby 286 ml, objem sítka na drť 88 ml, poměr voda : drť = 3,25
  • GSI outdoors Espresso Pot, objem spodní nádoby 446 ml, objem sítka na drť  121 ml, poměr voda : drť = 3,69

Poslední číslo ukazuje, ve které konvičce projde více vroucí vody pře drť houby REISHI. Zde vítězí WMF  Kult 6.

Uvedené údaje je nutno brát orientačně, protože do výpočtu není zahrnuta voda, která v konvičce zůstane, aby nedošlo k jejímu úplnému vyvaření a tím poškození spodní nádoby konvičky. Čísla slouží jako nápověda, ale výpočty poslouží dobře.

Co si dalšího přečíst?

Žlučníkové kameny

Je více způsobů, jak lze žlučníkové kameny vyřešit, ale zřejmě nejjednodušší je jejich rozpouštění. Co budete potřebovat: několik kusů černé ředkve (např. 6-7 kusů), cca 0,5 litru 80% alkoholu (zakoupíte přes internet), odšťavňovač

Podrobnosti

Stříkačková metoda

Rychlý a praktický popis metody, která byla původně vymyšlena na otravy a kontaminace z prostředí (chemikálie v jídle, vodě, vzduchu ..). Co budete potřebovat Základní postup Vylepšený postup Vše je stejné jako v

Podrobnosti