Úvodní prohlášení
Co to je kombucha / kombuchový nápoj
Jak důležitý je obsah látek v kombuchovém nápoji
Fakta o kombuše
Kombucha rychle vyléčí „cokoli“.
Na internetu i v knihách se lze dozvědět o léčivých vlastnostech kombuchy na různá onemocnění. Tyto zprávy vedou mnoho lidí k nadšenému užívání a posléze často ke zklamání. Smysl má jen dlouhodobé, spíše celoživotní užívání. Pak se mohou účinky a prospěch nápoje projevit.
Kombucha je bohatá na vitamíny skupiny B.
Není to pravda. Kombucha obsahuje velmi malá množství těchto vitamínů a to na hranici měřitelnosti. To samozřejmě neznamená, že je tělo nedokáže využít lépe než z tabletek nebo jiných lidskou rukou připravených preparátů.
Kombucha obsahuje kyselinu glukuronovou.
Kyselina glukuronová dokáže na sebe vázat látky, které jsou obtížně rozpustné ve vodě a poté je vyloučit z těla ven. Je to silný detoxikační prostředek. Na základě analýzy více jak tisíce vzorků bylo zjištěno, že tuto látku kombucha neobsahuje.
Kombucha obsahuje heparin.
Heparin je polysacharid s vlivem na krevní srážlivost a je to další látka, která nebyla v kombuše nalezena.
Kombucha obsahuje chondroitin sulfát.
Chondroitin sulfát je polysacharid, který se velmi často používá k obnově poškozené chrupavky kloubů. Také není součástí kombuchového čaje.
Kombucha má antibiotické účinky.
Toto je vyvráceno praktickými zkouškami v laboratorních podmínkách. Standardně vyráběné kombuchové čaje nemají antibiotické účinky. Jistý účinek byl zaznamenán u kombuchy vyrobené v silném nálevu s více 35 g fermentovaného čaje na litr nálevu (silná chuť brání pití). Má se za to, že účinnými látkami byly katechiny. Antibiotický vliv na candidu albicans kombucha nemá.
Kombucha z černého/zeleného čaje obsahuje mnoho kofeinu.
V průběhu fermentace dochází k postupnému odbourávání kofeinu. Po 14 dnech fermentace klesne o cca 25%.
Tipy pro pěstování
Jak zvýšit množství prospěšné kyseliny mléčné.
Kombinací černého čaje a melasy dovoluje kombuše vyrobit vysoké množství L-kyseliny mléčné.
Co udělat, když je nálev moc kyselý.
Smíchejte 1:1 váhových jednotek kvalitního medu a kombuchového octa (čím kyselejší tím lepší). Získáte tzv.
Oxymel. Pokud nádobu necháte stát, fermentace bude pokračovat. Oxymel funguje především na rozpouštění hlenů horních cest dýchacích nebo jako osvěžující nápoj.
Jak udělat z kombuchy multiminerál.
Do nálevu lze přidávat různé živiny, které bakterie a kvasinky zpracují do lépe biologicky dostupné formy. Nálev lze obohacovat o hořčík, draslík, vitamín C atd. Nejlepší je do nálevu přidávat přírodní produkty jako je melasa, mumio, bylinné čaje …