Běžně dostupné návody, jak REISHI připravit, jsou vhodné pro preventivní použití, ale ne pro léčebné. Na internetu je mnoho návodů a to i hodně špatných v tom smyslu, že postup nevede k otevření chitinových pouzder a tím pádem k uvolnění účinných polysacharidů.
Český název je lesklokorka lesklá a latinský Ganoderma lucidus. Dále ji můžete nalézt pod názvy Ling-Zhi, Mannentake, atd. Každý výrobce nebo dodavatel používá název jiný. V našich podmínkách je nejčastější název REISHI.
Těchto výsledků, ale dosáhnete pouze při správném dávkování a to po delší čas.
Plátky nebo kousky houby REISHI zakupte na internetu (rok 2017-18: SalviaParadise, MycoMedica …), pokud nemáte dobrý zdroj destilované vody, použijte kohoutkovou. Nepoužívejte destilovanou vodu zakoupenou v obchodech nebo lékárnách, zpravidla je nekvalitní. Vhodná je i voda z reverzní osmózy.
Pro preventivní dávkování budete potřebovat odvar z 10 až 25 gramů sušiny houby REISHI na jeden den.
Tento postup udělejte jako první, než budete vyrábět léčebný odvar.
Po zvládnutí prvního odvaru, můžete připravit odvar z většího množství sušiny a vody na několik dní dopředu a tím ušetřit hodně času na přípravě. Výsledný odvar se skladuje vždy v lednici.
Tento návod se v několika ohledech od návodu preventivního liší. Důvodem je snaha dosáhnout co nejvyšších výnosů účinných látek, protože jej bude používat zpravidla lidé se závažným např. onkologickým onemocněním a dosažení výsledků je velmi důležité.
Doporučení: vyrobte si alespoň 1x odvar z REISHI podle návodu pro preventivní dávkování. To Vám umožní si postup výroby osahat a v praxi vychytat. Jinak hrozí, že vás první pokus o výrobu odradí a připravíte se o prospěch, který houba přináší.
Pro léčebné dávkování budete potřebovat vypít odvar z 50 až 100 gramů sušiny houby REISHI na jeden den.
Toto je důležité pochopit, že určujícím parametrem dávkování je sušina houby ve výsledném odvaru. Např. 50 gramů houby můžete připravit s 1,5 litrem vody, nebo také se 3 litry vody … v obou případech dosáhnete rozdílného množství litrů výsledné odvaru, který budete denně užívat, ale množství sušiny v odvaru zůstává stejné tj. 50 gramů.
V následujícím návodu, který je mnohokrát vyzkoušen, jsou použita množství houby a vody pro výrobu odvaru na několik týdnů dopředu.
Výsledek: podle intenzity varu a účinnosti vylisování houbové drti získáte cca 10,5 litru kvalitního odvaru REISHI s množstvím 95 gramů sušiny houby na 1 litr odvaru. Začněte denním dávkováním na spodní hranici, tj. 50 gramů sušiny houby v odvaru na den. V tomto případě je to cca 0,5 litru odvaru/den.
Doba užívání je dána zdravotním stavem uživatele. Obecně lze doporučit minimální délku užívání v řádech měsíců. Asi nejlepších způsob užívání je průběžné popíjení odvaru v průběhu dne a spíše po jídle nebo mezi jídly. Neužívejte odvar přímo z lednice, ale nechte jej odstát na pokojovou teplotu. Spolu s odvarem REISHI užívejte ph neutrální vitamín C, který tím, že zkracuje řetězec polysacharidů na menší části, zvyšuje významně využitelnost. Nepoužívejte vitamín C s postupným uvolňováním, s přidanými látkami jako jsou barviva a plnidla a také jako čistou kyselinu ascorbovou, která organizmus okyseluje. Další informace naleznete v tomto návodu na ph neutrální vitamín C.
Pokud budete užívat více odvaru, než je váš organizmus momentálně schopný zvládnout, projeví se to následujícími příznaky: celková slabost, tupá bolest hlavy, zahleněnost a „barevná“ rýma, teplota vyšší nebo naopak nižší než běžná, zimomřivost a zimnice, bolest lýtek, pocení, studené nohy. Příznaky lze snadno zaměnit za běžné nachlazení, nebo chřipkové stavy.
Pokud se sejdou tři a nebo více těchto příznaků, bude se velmi pravděpodobně jednat o předávkování REISHI a tím pádem rychlou regulaci jater. V této situaci pomůže dávkování odvaru REISHI na 1 až 3 dny přerušit, aby příznaky odezněly. Poté se začíná odvar z REISHI opět dávkovat, ale v nižších denních dávkách.
K příznakům předávkování se lze dopracovat zpravidla po několika týdnech, při dávkách 100 gramů a více sušiny v odvaru na den.