Co to je vitamín B17
Jedná se o dříve běžnou složku každodenní potravy člověka, která se vyskytuje po celém
světě ve více jak dvanácti stech druzích jedlých rostlin.
Patří do skupiny ve vodě
rozpustných nitroslidů. V souvislosti s tímto vitamínem se můžete také setkat s těmito názvy:
světě ve více jak dvanácti stech druzích jedlých rostlin.
Patří do skupiny ve vodě
rozpustných nitroslidů. V souvislosti s tímto vitamínem se můžete také setkat s těmito názvy:
- Laetril – koncentrovaný farmaceuticky vyráběný vitamín B17 pro injekční nebo
ústní podání v léčbě rakoviny. - Amygdalin – v překladu znamená „z mandlí“.
Historie vitamínu B17
Moderní historie tohoto vitamínu se píše od začátku minulého století. I přesto, že
bylo opakovaně a na vědecké úrovni prokázáno, že selektivně ničí jen rakovinové buňky, není oficiálně uznán jako prevence a léčivo. Léčebné užívání je paradoxně nezákonné.
bylo opakovaně a na vědecké úrovni prokázáno, že selektivně ničí jen rakovinové buňky, není oficiálně uznán jako prevence a léčivo. Léčebné užívání je paradoxně nezákonné.
Princip účinku na rakovinné buňky
Velmi jednoduše to lze popsat takto: rakovinná buňka obsahuje enzym, který dokáže odemknout a uvolnit kyanid, který následně rakovinovou buňku zabije. Tento enzym, ale neobsahují zdravé buňky a tak se do nich kyanid neuvolňuje a nijak jim neuškodí.
Proč funguje vitamín B17 na rakovinu
Rakovina je metabolické onemocnění, zapříčiněné nedostatkem jedné nebo více nutričních látek. Proto také funguje intravenózní léčba vitamínem C, který selektivně ničí jen rakovinové buňky a zdravé nechá být. Doktor Krebs ve své terapii Laetrilem (B17) používá například také vitamín B15 tj. kyselinu pangamovou.
Přírodní zdroje vitamínu B17
Je obsažen především v semenech rostlin. Významně je zastoupen v hořkých mandlích, jadérkách meruněk, třešní, nektarinek, broskví, švestek, jablek. Menší množství tohoto vitamínu obsahuje: kukuřice, lněné semínko, proso, čirok.
Meruňková jadérka
Jsou dobrým a bezpečným zdrojem vitamínu B17. Rozdělují se na sladká a hořká. Užíváme hořká, která obsahují vyšší množství nitroslidů. Lze je zakoupit přes internet nebo v prodejnách zdravé výživy. Kromě již uvedeného vitamínu B17 obsahují také zvýšená množství hořčíku a draslíku. Pozor: ne všechna meruňková jadérka, která jsou označena jak
o „hořká“ ve skutečnosti taková jsou. Musíte vyzkoušet více dodavatelů a porovnat hořkost. Na našem trhu se často prodávají meruňková jadérka s označením „hořká“ a při tom jsou sladká.
Bezpečné užívání
Každý přírodní zdroj vitamínu B17 obsahuje jiné množství účinné látky a proto nelze stanovit univerzální dávkování. Pokud budeme uvažovat o nejdostupnějším zdroji v ČR, kterým jsou jadérka meruněk, pohybuje se množství jadérek na den od 10 do 50 ks. Tento veliký rozptyl je zapříčiněn tím, že dodavatelé dodávají tato jadérka s různým obsahem účinné látky. Tento obsah se liší podle země původu a odrůdy meruněk. Například divoké meruňky mají obsah vitamínu B17 nejvyšší. Je samozřejmě nutné rozdělit způsob dávkování na prevenci nebo součást léčebného procesu. V rámci prevence rakoviny je lépe užívat méně (10-20 jadérek) a dlouhodobě. Pro léčbu doporučujeme zakoupit Laetril a ten užívat buď ústně nebo pomocí injekcí. U dětí je potřeba zvýšené opatrnosti. Jadérka chutnají velmi dobře a tak se může snadno dostavit předávkování a také případná otrava. Např. hořké mandle, které lze zakoupit v Německu zabijí malé dítě již při konzumaci 7-12 kusů. Již toto malé množství vyvolá u dospělého člověka silnou nevolnost (osobně vyzkoušeno).