Tři neobyčejné jarní bylinky

Na jaře nám příroda každý rok připravuje ve správný čas ty správné bylinky, které když o nich víme, můžeme využít ve svůj prospěch. V tomto přehledu popíšeme tři neprávem přehlížené.

Bylinka č.1: KOPŘIVA DVOUDOMÁ

Jistě ji znáte a možná jste již kopřivový čaj pil(a). Je veliký rozdíl v působení na tělo, zda si čaj z kopřivy uděláte z čerstvé bylinky nebo ze sušené. Jednoznačně čerstvá kopřiva je nejlepší. Má silné tonizační a čistící účinky a postaví na nohy i velmi oslabené jedince. Sušená působí tak asi na 50% oproti čerstvé.

Jak především čerstvá kopřiva působí

  • urychluje regeneraci organismu
  • snižuje potřebu spánku
  • pozitivně upravuje metabolismus
  • dodává rychle sílu
  • zrychluje hojení ran po operacích a úrazech
  • působí celkově tonizačně tj. povzbudivě
  • čistí krev
  • zajišťuje nedostatkové železo
  • urychluje uzdravení při angínách, nachlazení a zánětech

Jak sbírat

Sbírejte vršky mladých rostlinek. Pokud budete kopřivu chytat zespodu, ani se moc nepopálíte. Nejlepší je tyto vršky stříhat nůžkami. Jinak hrozí vytržení celé rostlinky. Roste na okrajích polí a lesů.
Nesbírejte ji tam, kde se venčí psi, jezdí auta a chodí hodně lidí. Nejraději roste na částečně prosluněných místech a je zde i nejzdravější. Obecně se má sbírat do poloviny května, ale pokud budete chodit na stále stejné místo, tak utržené/ustřihnuté rostlinky opět dorůstají a omlazují se. Tím máte zajištěný zdroj čerstvé kopřivy i na léto.

Příprava čaje

Na cca 0,5 litru čaje je zapotřebí kolem 5-8 vršků mladé rostliny, která se na prkénku nařeže na malé díly. Zalévá se vařící kvalitní vodou a louhuje cca 10-15 minut. Čaj se pije ještě teplý až horký. Tak má nejsilnější účinek. Vychladnutím a časovou prodlevou oxiduje (poznáte to ztmavnutím čaje) a účinek bylinky na vaše tělo je o něco slabší.

Bylinka č.2: PAMPELIŠKA – SMETANKA LÉKAŘSKÁ

Všichni ji známe, ale jen málo lidí ví o jejích pozitivních účincích na játra a žlučník:
  • detoxikuje játra
  • pozitivně stimuluje jaterní činnost
  • regeneruje játra
  • upravuje funkci žlučníku
  • zlepšuje trávení
  • dodává do těla hořčiny
  • zvyšuje vstřebávání živin z jídla
  • pomáhá s trávením lidem po operacích žlučníku

Jak se užívá

Na čistém místě, kde nejezdí auta a nejsou venčeni psi utrhněte stonek i s květem. Nejlepší dobou pro sběr je slunečné poledne až odpoledne, kdy má pampeliška nejvíce síly. Vyfoukejte případné broučky a pusťte se do konzumace. Důkladně žvýkejte. Nejlépe je užívat pampelišku po jídle. Pomůže vám dobře vytrávit i obtížně stravitelné jídlo. Její vliv na játra je silný! Konzumace stonků s květem je ale omezena na max. 10-12 denně. Hodně záleží na tom v jakém jste zdravotním stavu. Pokud o sebe nepečujete, pijete pivo a alkohol obecně, jíte rádi maso a pečená, nebo smažená jídla, radši začínejte postupně zvyšovat denní dávku ze tří pampelišek na cílových 10-12 kusů (stonků). Pokud to s množstvím přeženete, dostaví se příznaky angíny.

Proč se dostavují příznaky angíny?

Hořčiny způsobují vyplavování žluči z jater. Pokud jste na tom zdravotně špatně, tak se jedná směs žluči a různých metabolických usazenin a odpadních látek. Jenže náš organizmus je postaven tak, že žlučí šetří a ve střevě se vstřebává zpět. Samozřejmě společně i s tím odpadem, který má být vyloučen, včetně rtuti z očkování a amalgámových plomb. Tyto odpady přetíží lymfatický systém a způsobí příznaky angíny. Takto jednoduché to je. Zdravý jedinec může denní doporučené množství i hodně překročit a dostat se i na dávku kolem 20 stonků s květem na den.

Bylinka č.3: ČESNEK MEDVĚDÍ

Chutná a je cítit po česneku. Sbírají se listy od cca února do začátku květu. S květem ztrácí charakteristickou česnekovou chuť a sílu opravovat naše tělo. Jak je ukázáno na fotce, tento česnek díky růstu květu, již postupně ztrácí svou sílu – to lze poznat méně výraznou česnekovou chutí. Lze to obelstít konzumací právě těchto květů, do kterých se síla rostliny přesouvá.

Co všechno Medvědí česnek umí:

  • pozitivně ovlivňuje a detoxikuje játra
  • působí proti parazitům – ve větším konzumovaném množství
  • působí na vnitřní plísně, ale ne moc razantně
  • zlepšuje stav cév – jemně je čistí od nánosů a usazenin
  • mírně snižuje krevní tlak (květy jej snižují silně)
  • je prevencí zácpy a upravuje pozitivně prostředí ve střevech
  • ozdravuje krev
  • čistí lymfatický systém
  • pomáhá při metabolických problémech s trávením tuků
  • má protizánětlivé účinky

Užívání

Funguje jen syrový. Sušením nebo zmrazením se jeho prospěšnost ztrácí. Lze jej nasbírat do zásoby do lednice, kde cca 1 týden vydrží. Druhou možností je udělat si tzv. Pesto. Asi nejchutnější je konzumace syrových listů s chlebem a máslem, nebo v salátu s například špenátem. Denní množství není v podstatě nijak omezeno. Jen je potřeba vědět, že pokud to přeženete, bude Vás bolet hlava. A to zpravidla až druhý den. Jedná se o detoxikační reakci, která v krátké době odezní. Zde vám od bolesti hlavy pomůže čaj z čerstvé kopřivy – viz výše a dostatečný pitný režim kvalitní čisté vody. Druhým detoxikačním příznakem může být zápach nohou, který se dostaví při pravidelné denní konzumaci většího množství této bylinky. To by vás ale nemělo odradit. Děláte něco hodně prospěšného pro své tělo.
Někdo si medvědí česnek nakládá do alkoholu a dělá tzv. tinkturu. Bohužel nechutná nejlépe a účinností nedosahuje srovnatelných výsledků v porovnání s tinkturou z klasického kvalitního českého česneku.

Co si dalšího přečíst?

Žlučníkové kameny

Je více způsobů, jak lze žlučníkové kameny vyřešit, ale zřejmě nejjednodušší je jejich rozpouštění. Co budete potřebovat: několik kusů černé ředkve (např. 6-7 kusů), cca 0,5 litru 80% alkoholu (zakoupíte přes internet), odšťavňovač

Podrobnosti