Proč vznikl tento návod – čtěte pozorně
- drtivá většina produktů z REISHI, které se k léčbě nabízí, jsou tobolky s popisem účinků této houby
- drtivá většina účinků popsaných u všech výrobků z REISHI byla zjištěna z odvaru této houby
Běžně dostupné návody, jak REISHI připravit, jsou vhodné pro preventivní použití, ale ne pro léčebné. Na internetu je mnoho návodů a to i hodně špatných v tom smyslu, že postup nevede k otevření chitinových pouzder a tím pádem k uvolnění účinných polysacharidů.
REISHI, houba s mnoha názvy
Český název je lesklokorka lesklá a latinský Ganoderma lucidus. Dále ji můžete nalézt pod názvy Ling-Zhi, Mannentake, atd. Každý výrobce nebo dodavatel používá název jiný. V našich podmínkách je nejčastější název REISHI.
Prokázané účinky REISHI … uvádíme jen některé, je jich mnohem více
- imunostimulační – stimuluje a posiluje přirozenou imunitu organizmu
- protinádorové – zpomaluje či zastavuje růst rakoviny a šíření metastáz
- kardiovaskulární – zlepšuje celkové prokrvení a stav srdce
- hepatoprotektivní – ochraňuje a detoxikuje játra
- diabetické – snižuje krevní cukr a reguluje slinivku
- protizánětlivé
- antibakteriální a antivirové
Těchto výsledků, ale dosáhnete pouze při správném dávkování a to po delší čas.
Nejdůležitější účinné látky REISHI
- Polysacharidy, např. beta a hetero-beta glukany (imunostimulační, protinádorové účinky, …)
- Protein Ling Zi-8 (antialergenní a imunostimulační účinky, …)
- Ganodermové kyseliny – triperteny (snížení krevního tlaku a cholesterolu, antialergické účinky, …)
Co je potřeba k odvaru REISHI
- plátky, nebo kousky sušené houby REISHI
- čistá voda – nejlépe destilovaná
- dostatečně veliký hrnec se skleněnou pokličkou pro sledování intenzity varu
- výkonný mixér /drtič
- utěrka nebo plena, nebo nejlépe malý lis na ovoce
Plátky nebo kousky houby REISHI zakupte na internetu (rok 2017-18: SalviaParadise, MycoMedica …), pokud nemáte dobrý zdroj destilované vody, použijte kohoutkovou. Nepoužívejte destilovanou vodu zakoupenou v obchodech nebo lékárnách, zpravidla je nekvalitní. Vhodná je i voda z reverzní osmózy.
Nejdříve návod na preventivní odvar REISHI
Pro preventivní dávkování budete potřebovat odvar z 10 až 25 gramů sušiny houby REISHI na jeden den.
Tento postup udělejte jako první, než budete vyrábět léčebný odvar.
- odvažte na kuchyňské váze např. 20 gramů sušené REISHI
- nakrájejte/nalámejte houbu na menší kousky a v mixéru nebo sekáčku dále zpracujte, pokud možno na jemnou drť
- rozmixovanou houbu vložte do hrnce a zalijte 1 litrem vody – nechte alespoň 2 hodiny odstát
- přiveďte houbu ve vodě k varu a za občasného promíchání vařte pod pokličkou na mírném ohni min. 2 hodiny
- nechte odvar vychladnout, houba si sedne na dno a po vychladnutí sběračkou odeberte co nejvíce odvaru
- zbylý odvar se sušinou pomocí pleny nebo utěrky vylisujte a smíchejte s odvarem sebraným sběračkou
- vylisovanou houbu použijte ještě na druhý odvar, poté ji vyhoďte
- výsledný odvar může v lednici skladovat až 4-5 týdnů
Po zvládnutí prvního odvaru, můžete připravit odvar z většího množství sušiny a vody na několik dní dopředu a tím ušetřit hodně času na přípravě. Výsledný odvar se skladuje vždy v lednici.
Návod na léčebný odvar REISHI
Tento návod se v několika ohledech od návodu preventivního liší. Důvodem je snaha dosáhnout co nejvyšších výnosů účinných látek, protože jej bude používat zpravidla lidé se závažným např. onkologickým onemocněním a dosažení výsledků je velmi důležité.
Doporučení: vyrobte si alespoň 1x odvar z REISHI podle návodu pro preventivní dávkování. To Vám umožní si postup výroby osahat a v praxi vychytat. Jinak hrozí, že vás první pokus o výrobu odradí a připravíte se o prospěch, který houba přináší.
Pro léčebné dávkování budete potřebovat vypít odvar z 50 až 100 gramů sušiny houby REISHI na jeden den.
Toto je důležité pochopit, že určujícím parametrem dávkování je sušina houby ve výsledném odvaru. Např. 50 gramů houby můžete připravit s 1,5 litrem vody, nebo také se 3 litry vody … v obou případech dosáhnete rozdílného množství litrů výsledné odvaru, který budete denně užívat, ale množství sušiny v odvaru zůstává stejné tj. 50 gramů.
V následujícím návodu, který je mnohokrát vyzkoušen, jsou použita množství houby a vody pro výrobu odvaru na několik týdnů dopředu.
- odvažte na kuchyňské váze 1000 gramů sušené REISHI (plátky, kousky, drť)
- zpracujte REISHI ve výkonem mixéru na co nejemnější drť. Tím se zvětší povrch houby pro úspěšnou výrobu silného a kvalitního odvaru.
- rozmixovanou houbu vložte do hrnce o objemu 17 litrů a zalijte 14 litry vody – nechte minimálně 2 hodiny odstát, nejlépe přes noc.
- přiveďte houbu ve vodě k varu a za občasného promíchání vařte pod pokličkou na mírném ohni 8 hodin
- nechte odvar vychladnout, houba si sedne na dno a po vychladnutí sběračkou odeberte co nejvíce odvaru
- zbylý odvar se sušinou pomocí pleny nebo utěrky vylisujte a smíchejte s odvarem sebraným sběračkou. Pro účely vylisovaní se osvědčil malý ruční lis na ovoce.
- vylisovanou houbu již znovu nepoužívejte a vyhoďte ji
- výsledný odvar může v lednici skladovat až 4-5 týdnů
Výsledek: podle intenzity varu a účinnosti vylisování houbové drti získáte cca 10,5 litru kvalitního odvaru REISHI s množstvím 95 gramů sušiny houby na 1 litr odvaru. Začněte denním dávkováním na spodní hranici, tj. 50 gramů sušiny houby v odvaru na den. V tomto případě je to cca 0,5 litru odvaru/den.
Způsob a délka užívání REISHI
Doba užívání je dána zdravotním stavem uživatele. Obecně lze doporučit minimální délku užívání v řádech měsíců. Asi nejlepších způsob užívání je průběžné popíjení odvaru v průběhu dne a spíše po jídle nebo mezi jídly. Neužívejte odvar přímo z lednice, ale nechte jej odstát na pokojovou teplotu. Spolu s odvarem REISHI užívejte ph neutrální vitamín C, který tím, že zkracuje řetězec polysacharidů na menší části, zvyšuje významně využitelnost. Nepoužívejte vitamín C s postupným uvolňováním, s přidanými látkami jako jsou barviva a plnidla a také jako čistou kyselinu ascorbovou, která organizmus okyseluje. Další informace naleznete v tomto návodu na ph neutrální vitamín C.
Příznaky předávkování houbou
Pokud budete užívat více odvaru, než je váš organizmus momentálně schopný zvládnout, projeví se to následujícími příznaky: celková slabost, tupá bolest hlavy, zahleněnost a „barevná“ rýma, teplota vyšší nebo naopak nižší než běžná, zimomřivost a zimnice, bolest lýtek, pocení, studené nohy. Příznaky lze snadno zaměnit za běžné nachlazení, nebo chřipkové stavy.
Pokud se sejdou tři a nebo více těchto příznaků, bude se velmi pravděpodobně jednat o předávkování REISHI a tím pádem rychlou regulaci jater. V této situaci pomůže dávkování odvaru REISHI na 1 až 3 dny přerušit, aby příznaky odezněly. Poté se začíná odvar z REISHI opět dávkovat, ale v nižších denních dávkách.
K příznakům předávkování se lze dopracovat zpravidla po několika týdnech, při dávkách 100 gramů a více sušiny v odvaru na den.
Obecná doporučení pro nemocné
- ph neutrální vitamín C užívejte ve vysokých dávkách tj. více jak 15-20 gramů na den
- užívejte odvar min. půl roku i po kladných výsledcích u lékaře
- vynechte živočišné bílkoviny, škodí
- snižte nebo úplně ze stravy vynechte lepek, škodí
- vynechte tyto potraviny: sladkosti, sladidla, sýry, maso, jogurty, černý čaj, pečivo … jezte nejlépe jako vegetariáni, na to tělo pozitivně reaguje
- okysličujte tj. alespoň 1x denně 5 kapek 30% nestabilizovaného peroxidu vodíku do sklenice vody a nalačno vypít (bude popsáno v jiném návodu)
- doplňujte pravidelně jod a to nejlépe pomocí Lugolova roztoku
- vyřešte důvody své nemoci pomocí metody RUŠ
Praktické informace na závěr
- je účinnější užívat odvar v průběhu dne, než jednorázově
- pijte odvar pokojové teploty – teplý chutná „hořce“, studený tělo musí ohřát
- vitamín C si můžete do odvaru ráno zamíchat a v proběhu dne popíjet. Máte jistotu na vit. C nezapomenete.
- nedávejte lahve s odvarem až k zadní stěně lednice, může zmrznout na led a dojde ke sražení odvaru – musí se po rozmrznutí rozklepat
- veliký hrnec zakoupíte např. v MAKRU