Návod na výrobu kvalitního léčebného odvaru z REISHI

Proč vznikl tento návod – čtěte pozorně

  1. drtivá většina produktů z REISHI, které se k léčbě nabízí, jsou tobolky s popisem účinků této houby
  2. drtivá většina účinků popsaných u všech výrobků z REISHI byla zjištěna z odvaru této houby

Běžně dostupné návody, jak REISHI připravit, jsou vhodné pro preventivní použití, ale ne pro léčebné. Na internetu je mnoho návodů a to i hodně špatných v tom smyslu, že postup nevede k otevření chitinových pouzder a tím pádem k uvolnění účinných polysacharidů.

REISHI, houba s mnoha názvy

Český název je lesklokorka lesklá a latinský Ganoderma lucidus. Dále ji můžete nalézt pod názvy Ling-Zhi, Mannentake, atd. Každý výrobce nebo dodavatel používá název jiný. V našich podmínkách je nejčastější název REISHI.

Prokázané účinky REISHI … uvádíme jen některé, je jich mnohem více

  1. imunostimulační – stimuluje a posiluje přirozenou imunitu organizmu
  2. protinádorové – zpomaluje či zastavuje růst rakoviny a šíření metastáz
  3. kardiovaskulární – zlepšuje celkové prokrvení a stav srdce
  4. hepatoprotektivní – ochraňuje a detoxikuje játra
  5. diabetické – snižuje krevní cukr a reguluje slinivku
  6. protizánětlivé
  7. antibakteriální a antivirové

Těchto výsledků, ale dosáhnete pouze při správném dávkování a to po delší čas.

Nejdůležitější účinné látky REISHI

  1. Polysacharidy, např. beta a hetero-beta glukany (imunostimulační, protinádorové účinky, …)
  2. Protein Ling Zi-8 (antialergenní a imunostimulační účinky, …)
  3. Ganodermové kyseliny – triperteny (snížení krevního tlaku a cholesterolu, antialergické účinky, …)

Co je potřeba k odvaru REISHI

  • plátky, nebo kousky sušené houby REISHI
  • čistá voda – nejlépe destilovaná
  • dostatečně veliký hrnec se skleněnou pokličkou pro sledování intenzity varu
  • výkonný mixér /drtič
  • utěrka nebo plena, nebo nejlépe malý lis na ovoce

Plátky nebo kousky houby REISHI zakupte na internetu (rok 2017-18: SalviaParadise, MycoMedica …), pokud nemáte dobrý zdroj destilované vody, použijte kohoutkovou. Nepoužívejte destilovanou vodu zakoupenou v obchodech nebo lékárnách, zpravidla je nekvalitní. Vhodná je i voda z reverzní osmózy.

Nejdříve návod na preventivní odvar REISHI

Pro preventivní dávkování budete potřebovat odvar z 10 až 25 gramů sušiny houby REISHI na jeden den.

Tento postup udělejte jako první, než budete vyrábět léčebný odvar.

  1. odvažte na kuchyňské váze např. 20 gramů sušené REISHI
  2. nakrájejte/nalámejte houbu na menší kousky a v mixéru nebo sekáčku dále zpracujte, pokud možno na jemnou drť
  3. rozmixovanou houbu vložte do hrnce a zalijte 1 litrem vody – nechte alespoň 2 hodiny odstát
  4. přiveďte houbu ve vodě k varu a za občasného promíchání vařte pod pokličkou na mírném ohni min. 2 hodiny
  5. nechte odvar vychladnout, houba si sedne na dno a po vychladnutí sběračkou odeberte co nejvíce odvaru
  6. zbylý odvar se sušinou pomocí pleny nebo utěrky vylisujte a smíchejte s odvarem sebraným sběračkou
  7. vylisovanou houbu použijte ještě na druhý odvar, poté ji vyhoďte
  8. výsledný odvar může v lednici skladovat až 4-5 týdnů

Po zvládnutí prvního odvaru, můžete připravit odvar z většího množství sušiny a vody na několik dní dopředu a tím ušetřit hodně času na přípravě. Výsledný odvar se skladuje vždy v lednici.

Návod na léčebný odvar REISHI

Tento návod se v několika ohledech od návodu preventivního liší. Důvodem je snaha dosáhnout co nejvyšších výnosů účinných látek, protože jej bude používat zpravidla lidé se závažným např. onkologickým onemocněním a dosažení výsledků je velmi důležité.

Doporučení: vyrobte si alespoň 1x odvar z REISHI podle návodu pro preventivní dávkování. To Vám umožní si postup výroby osahat a v praxi vychytat. Jinak hrozí, že vás první pokus o výrobu odradí a připravíte se o prospěch, který houba přináší.

Pro léčebné dávkování budete potřebovat vypít odvar z 50 až 100 gramů sušiny houby REISHI na jeden den.

Toto je důležité pochopit, že určujícím parametrem dávkování je sušina houby ve výsledném odvaru. Např. 50 gramů houby můžete připravit s 1,5 litrem vody, nebo také se 3 litry vody … v obou případech dosáhnete rozdílného množství litrů výsledné odvaru, který budete denně užívat, ale množství sušiny v odvaru zůstává stejné tj. 50 gramů.

V následujícím návodu, který je mnohokrát vyzkoušen, jsou použita množství houby a vody pro výrobu odvaru na několik týdnů dopředu.

  1. odvažte na kuchyňské váze 1000 gramů sušené REISHI (plátky, kousky, drť)
  2. zpracujte REISHI ve výkonem mixéru na co nejemnější drť. Tím se zvětší povrch houby pro úspěšnou výrobu silného a kvalitního odvaru.
  3. rozmixovanou houbu vložte do hrnce o objemu 17 litrů a zalijte 14 litry vody – nechte minimálně  2 hodiny odstát, nejlépe přes noc.
  4. přiveďte houbu ve vodě k varu a za občasného promíchání vařte pod pokličkou na mírném ohni 8 hodin
  5. nechte odvar vychladnout, houba si sedne na dno a po vychladnutí sběračkou odeberte co nejvíce odvaru
  6. zbylý odvar se sušinou pomocí pleny nebo utěrky vylisujte a smíchejte s odvarem sebraným sběračkou. Pro účely vylisovaní se osvědčil malý ruční lis na ovoce.
  7. vylisovanou houbu již znovu nepoužívejte a vyhoďte ji
  8. výsledný odvar může v lednici skladovat až 4-5 týdnů

Výsledek: podle intenzity varu a účinnosti vylisování houbové drti získáte cca 10,5 litru kvalitního odvaru REISHI s množstvím 95 gramů sušiny houby na 1 litr odvaru. Začněte denním dávkováním na spodní hranici, tj. 50 gramů sušiny houby v odvaru na den. V tomto případě je to cca 0,5 litru odvaru/den.

Způsob a délka užívání REISHI

Doba užívání je dána zdravotním stavem uživatele. Obecně lze doporučit minimální délku užívání v řádech měsíců. Asi nejlepších způsob užívání je průběžné popíjení odvaru v průběhu dne a spíše po jídle nebo mezi jídly. Neužívejte odvar přímo z lednice, ale nechte jej odstát na pokojovou teplotu. Spolu s odvarem REISHI užívejte ph neutrální vitamín C, který tím, že zkracuje řetězec polysacharidů na menší části, zvyšuje významně využitelnost. Nepoužívejte vitamín C s postupným uvolňováním, s přidanými látkami jako jsou barviva a plnidla a také jako čistou kyselinu ascorbovou, která organizmus okyseluje. Další informace naleznete v tomto návodu na ph neutrální vitamín C.

Příznaky předávkování houbou

Pokud budete užívat více odvaru, než je váš organizmus momentálně schopný zvládnout, projeví se to následujícími příznaky: celková slabost, tupá bolest hlavy, zahleněnost a „barevná“ rýma, teplota vyšší nebo naopak nižší než běžná, zimomřivost a zimnice, bolest lýtek, pocení, studené nohy. Příznaky lze snadno zaměnit za běžné nachlazení, nebo chřipkové stavy.

Pokud se sejdou tři a nebo více těchto příznaků, bude se velmi pravděpodobně jednat o předávkování REISHI a tím pádem rychlou regulaci jater. V této situaci pomůže dávkování odvaru REISHI na 1 až 3 dny přerušit, aby příznaky odezněly. Poté se začíná odvar z REISHI opět dávkovat, ale v nižších denních dávkách.

K příznakům předávkování se lze dopracovat zpravidla po několika týdnech, při dávkách 100 gramů a více sušiny v odvaru na den.

Obecná doporučení pro nemocné

  • ph neutrální vitamín C užívejte ve vysokých dávkách tj. více jak 15-20 gramů na den
  • užívejte odvar min. půl roku i po kladných výsledcích u lékaře
  • vynechte živočišné bílkoviny, škodí
  • snižte nebo úplně ze stravy vynechte lepek, škodí
  • vynechte tyto potraviny: sladkosti, sladidla, sýry, maso, jogurty, černý čaj, pečivo … jezte nejlépe jako vegetariáni, na to tělo pozitivně reaguje
  • okysličujte tj. alespoň 1x denně 5 kapek 30% nestabilizovaného peroxidu vodíku do sklenice vody a nalačno vypít (bude popsáno v jiném návodu)
  • doplňujte pravidelně jod a to nejlépe pomocí Lugolova roztoku
  • vyřešte důvody své nemoci pomocí metody RUŠ

Praktické informace na závěr

  • je účinnější užívat odvar v průběhu dne, než jednorázově
  • pijte odvar pokojové teploty – teplý chutná „hořce“, studený tělo musí ohřát
  • vitamín C si můžete do odvaru ráno zamíchat a v proběhu dne popíjet. Máte jistotu na vit. C nezapomenete.
  • nedávejte lahve s odvarem až k zadní stěně lednice, může zmrznout na led a dojde ke sražení odvaru – musí se po rozmrznutí rozklepat
  • veliký hrnec zakoupíte např. v MAKRU

 

Co si dalšího přečíst?

Hořec žlutý – nedoceněný zázrak

Co je hořec žlutý? Jedná se o velmi užitečnou bylinku, která je u nás chráněná a roste na loukách. Latinsky se jmenuje Gentiana lutea.  Jaké má kořen hořce žlutého účinky zajišťuje lepší asimilaci živin

Podrobnosti

Stříkačková metoda

Rychlý a praktický popis metody, která byla původně vymyšlena na otravy a kontaminace z prostředí (chemikálie v jídle, vodě, vzduchu ..). Co budete potřebovat Základní postup Vylepšený postup Vše je stejné jako v

Podrobnosti