K čemu je tato očista jater dobrá?
Zlepšíte účinnost svých jater tím, že z nich uvolníte žlučové kaménky, které jsou tvořeny z 90 až 99% cholesterolem. Také starou žluč, která svým vzhledem připomíná dehet. V průběhu kůry budete moci vše na toaletě sledovat – množství a velikost kaménků a další vyloučené nečistoty. Kaménky jsou nazelenalé v rozličných velikostech od velikosti hrášku po fazoli. Pokud máte v žlučníku kameny, tak se jich zbavíte také. Efekt na zdraví je okamžitý, budete se cítit lépe, lehčí, jiní.
Kdy vůbec nezačínat?
Pokud máte dráždivý žlučník. Tzn. že trpíte na žlučové záchvaty a bolesti. Žlučník je nejdříve nutné stabilizovat dietou, homeopatikem Žlučník, Játra, bylinkovými čaji a také tobolkami, reflexní terapií atd. A až poté co uběhne doba delší, jak jeden měsíc od posledních projevů, můžete zodpovědně zvážit, zda přišel již čas na tuto kůru. Nic neuspěchejte, vše děláte na vlastní odpovědnost.
Jak začít?
Pokud se rozhodnete udělat něco pro své zdraví a tuto očistnou kůru absolvovat, je pro její maximální účinnost dodržet několik doporučení. Kůru si dobře naplánujte, aby jste na ni měli klid a čas, protože druhý den budete odpočívat a regenerovat. Nepouštějte se do očisty při dráždivém žlučníku, po namáhavém fyzickém výkonu nebo po půstu, v době oslabení organismu (chřipka, angína, rýma atd.), při menstruaci. Cca 2-3 dny před začátkem nejezte tučná a těžko stravitelná jídla tj. maso, mléko, máslo, smažené pokrmy, jogurty, sýry, tvaroh, houby, oříšky atd. Dopřejte si čerstvé ovoce a zeleninu v salátech, pokud vaříte tak v páře nebo ve vodě např. brambory, zelenina. Pečivo je v pořádku, ale bez
másla. Pijte dostatek čisté vody nebo ovocné a zeleninové šťávy (pokud nemáte odšťavovač, bude voda nebo čaj stačit).
Tato opatření jsou důležitá, aby byl v průběhu kůry v játrech vytvořen co největší tlak a tím i vytlačeno co nejvíce kaménků.
Co budete potřebovat?
- cca 50 g Glauberovy hořké soli – Síran sodný (zakoupíte v lékárně nebo na internetu)
- 2,5 dcl panenského oleje (olivového, řepkového … lněný nepoužívejte)
- 3,5 dcl šťávy z grapefruitu ( asi 3-4 kusy)
- 2 ks lahví s obsahem min. 1 litr (mohou to být i 1,5 litrové PET lahve od limonád)
- termofor nebo nahřívací gelový polštářek pro zahřívání oblasti jater
Poznámky k ingrediencím
- Glauberova sůl – často se stává, že lékárny prodávají síran hořečnatý jako Glauberovu sůl. My trváme na tom, že Glauberova sůl je síran sodný. Důvodem je, že pokud nám někdo hlásil obtíže při provádění jaterní kůry, vždy se jednalo o použití síranu hořečnatého (jiným názvem Epsomské soli).
- Panenský olej – zkušenost ukazuje, že můžete použít jak olivový, tak i např. řepkový (výživově kvalitnější), ale musí být za studena lisovaný. Rafinovaný olej není pro tělo vhodný. Určitě nepoužívejte olej lněný, leda že by byl starý max. 1 měsíc od vylisování – v opačném případě je pro tělo díky rychlé oxidaci mírně toxický.
Časový rozvrh
Následující pokyny by měli být dodrženy s přesností +/- 10 minut. Při zimním čase – 1 hodina.
13 hodin
Po této hodině již nejezte a nepijte. Pokud toto porušíte, nebudete se cítit dobře. Rozpusťte 50 g Glauberovi soli v 1 litru vody. Pokud máte problém pít slanou vodu, je možno ji trochu ochladit v lednici. Slaná chuť tím bude částečně potlačena.
17 hodin
Vypijte první dávku 0,25 litru tj. cca 1 hrnek Glauberovi soli. Pokud máte grapefruity v lednici, tak je vyndejte, aby se ohřály. Můžete začít zahřívat oblast jater termoforem.
19 hodin
Vypijte druhou dávku 0,25 litru Glauberovi soli. Připravte si 3,5 dcl šťávy z grapefruitu (bez dužiny) a smíchejte ji s 2,5 dcl panenského oleje. Zahřívejte oblast jater termoforem.
20:30 hodin
Navštivte toaletu (i vícekrát).
21 hodin
Směs šťávy z grapefruitu a panenského olivového oleje důkladně protřepejte a do 5 minut vypijte (max. do 15 minut). Poté si ihned běžte lehnout a oblast jater nahřívejte termoforem. Lehněte si na záda s hlavou mírně zvednutou na polštáři, popřípadě na pravý bok.
6 hodin (druhý den)
Vypijte třetí dávku 0,25 litru Glauberovi soli. Nesmíte zaspat další termín a tak si pro jistotu nařiďte budík.
8 hodin
Vypijte čtvrtou dávku 0,25 litru Glauberovi soli. Ještě asi 2 hodiny budete chodit na záchod.
10 hodin
Doporučuji teplou koupel. Můžete začít jíst, ale s rozumem. Začněte se šťávami, ovocem a potom třeba se zeleninovým salátem. Po zbytek dne doporučuji jíst lehce stravitelná jídla a odpočinek.
Praktické rady na závěr
Nesnažte se nahrazovat ingredience něčím jiným tj. panenský olivový/řepkový olej za rafinovaný, šťávu z grapefruitu za kyselinu citrónovou atd. Výsledky nebudou úplně stejné. Jediné, co je povolené, je přidat do šťávy z grapefruitu šťávu z citrónu.
Glauberova sůl může být mírně studená (slané se lépe pije studené). Směs olivového oleje a šťávy má mít pokojovou teplotu. Každý má problém pít něco jiného. Jednomu vadí slaná voda, druhému olejová směs. V tom případě pijte přímo z lahve nebo pomocí brčka. Vyřazením „nosu“ se konzumace stane přijatelnější.
Nic nesmíte ošidit. Vynechání třeba poslední dávky Glauberovi soli způsobí, že nebudou z vašeho střeva vyplaveny všechny kaménky. Pokud budete chtít tuto očistu jater podstoupit znovu, udělejte to nejdříve až za 3-4 týdny.
Doporučení
Pokuste se na nějakou dobu svá játra šetřit. Škodí jim: alkohol, uzeniny, smažené pokrmy (maso, ryby, sýr, hranolky), konzervy, bujony, houby, ocet, česnek, káva, kakao, pepř, hořčice, cibule, ostrá jídla. Vždy záleží na množství a četnosti požívání dané potraviny. Co lze doporučit jistě a mnohým se nebude líbit, je přestat konzumovat pivo. S jeho obecnou prospěšností je to trochu jinak než se obecně uvádí a negativa nikdo nezveřejňuje.
Užíváním vitamínu E v přírodní formě tj. d-alfatokoferol alespoň 800 U.I./den se tvorba kaménků také zpomaluje, nebo úplně zastaví. Chemická forma tj. dl-alfatokoferol je sice levná, ale málo účinná.
Užíváním lecithinu lze tvorbu nových kaménků účinně zpomalit nebo i zastavit. Užívejte granulovaný, který obsahuje více jak 90% účinné složky – fosfolipidů. Dávkování: 2 až 3 polévkové lžice/den. Pro dlouhodobé užívání jsou z praktického hlediska udržitelné 1 až 2 polévkové lžíce na den.