Běžná voda na pití může a často obsahuje látky, které neprospívají našemu zdraví. Jedná se o hormony, radioaktivní látky, pesticidy, chlor a jeho rezidua, často fosforečnany, hliník atd. Voda z vodovodu je často upravena vápníkem, který v našich tělech vytěsňuje hořčík … to je špatně.
Po mnoha letech pokusů a zkoušení přináším návod na výrobu vlastní vody s obsahem hořčíku.
Hořčíková voda vyrobená podle tohoto návodu:
K výrobě takové vody jsou potřeba dva přístroje – destilační přístroj a přístroj na ionizaci vody a dále zdroj hořčíku – chlorid hořečnatý.
Vezměte např. 100 gramů chloridu hořečnatého a přidejte 37,5 ml destilované vody. Pokud budete mít jiné množství chloridu hořečnatého, množství destilované vody musíte přepočítat (přepočet je následující – množství chloridu hořečnatého v gramech vydělte 2,666 = množství destilované vody v mililitrech). Rozpouštění bude chvíli trvat, ale rozpustí se vše – pomůžete tomu proklepáváním v uzavřené nádobě. Tato nádoba bude zároveň sloužit i pro skladování roztoku, proto použijte nádobu skleněnou a s dobrým uzávěrem.
Jakmile máte rozpuštěno, přelijte část nasyceného roztoku chloridu hořečnatého do lékovky s vnitřním kapátkem. Vhodné jsou např. takové, které používáme na Hrdličkovy speciality. Lékovku označte (abyste věděli, co v ní máte) a nechte si ji v kuchyni po ruce. Přece jenom si budete hořčíkovou vodu připravovat každý den.
Výroba je jednoduchá a zvládne ji každý. Uvádím hodnoty pro obě prodávané verze ionizačního přístroje.
Pokud jste dodrželi uvedený postup, máte vyrobenou kvalitní a chutnou vodu, která je kvalitním zdrojem hořčíku. Připravujte si vždy vodu čerstvou a spotřebujte ji nejlépe do cca 12-16 hodin od výroby.
Možná jste už slyšeli teorii o příjmu hořčíku, která říká, že se hořčík musí přijímat současně s vápníkem, a to nejlépe v poměru 2:1 ve prospěch vápníku. To je jedna teorie. Druhá teorie naopak říká, že se hořčík ve střevě nevstřebává za přítomnosti vápníkových iontů. Tyto dvě teorie rozdělují vědce na dva nesmiřitelné tábory.
Když jsem se před mnoha lety rozhodl, že vyzkouším, která teorie je pravdivá, začal jsem testovat příjem samotného hořčíku. Výsledky byly vynikající a k testům kombinace hořčíku a vápníku jsem se již nedostal, neboť nebyl důvod. Naopak, od doplňování vápníku obecně odrazuji kvůli zdravotním rizikům jako je zvýšená lámavost kostí, růst kostních výrůstků, atd. Proč se oficiálně vápník doporučuje preventivně doplňovat se mohu jen domnívat. Myslím, že na to si přijde každý sám. Dám zde jeden příklad … již před lety přišel jeden lékař s informací, že většinou zlomenina krčku stehenní kosti nevzniká jako následek pádu (většinou u starších osob), ale pád vzniká z důvodu zlomeniny krčku kosti stehenní.